Ο εφιάλτης όλων μας είναι να ξυπνήσουμε το πρωί και μόλις κοιταχτούμε στον καθρέφτη να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σπυράκι. Πόσο μάλλον όταν τα σπυράκια είναι παραπάνω από ένα.
Συνήθως στην εφηβική μας ηλικία, η ακμή είναι η συχνότερη δερματική πάθηση που αντιμετωπίζουμε, ενώ στα κορίτσια εκδηλώνεται πιο γρήγορα από τα αγόρια, με τα πρώτα μικρά εξανθήματα. Τα σπυράκια εμφανίζονται πιο συχνά όπως όλοι γνωρίζουμε στο πρόσωπο, αλλά ακόμη και στο στήθος, τη πλάτη ή και τους ώμους.
Σε οποιαδήποτε ηλικία όμως κι αν βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ακμής, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μιας και σήμερα έχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο αντιμετώπισης και θεραπείας. Οι απορίες όμως γύρω από το φλέγον θέμα είναι πολλές και ήρθε η ώρα να απαντηθούν.
Γιατί έχουμε ακμή;
Φυσικά δεν υπάρχει μια και μοναδική απάντηση, διότι στην εμφάνιση της ακμής παίζουν ρόλο πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες.
Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες είναι:
Η κληρονομικότητα είναι από τους πιο συχνούς παράγοντες, γιατί αν ένα μέλος της οικογένειας σας είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν οποιοδήποτε πρόβλημα ακμής, τότε υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να εμφανιστεί και σε εσάς.
Όπου υπάρχουν τριχοσμηγματογόνοι θύλακες δημιουργούνται τα κερατινοκύτταρα. Η αυξημένη παραγωγή αυτών των κυττάρων είναι ικανά να φράξουν τους θύλακες και να εγκλωβίζεται το σμήγμα, δημιουργώντας σπυράκια.
Όπως είπαμε η ακμή εμφανίζεται συνήθως στους εφήβους, στην ηλικία που οι ορμονικές αλλαγές είναι πολλές. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν και τους σμηγματογόνους αδένες και τους θύλακες των τριχών, η υπερλειτουργία των οποίων προκαλούν αυξημένη παραγωγή σμήγματος που φράζει το σμήγμα. Και έτσι τα σπυράκια εμφανίζονται στο πρόσωπο και το σώμα μας.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται δε τα προϊόντα και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε στο πρόσωπό μας. Αν δεν έχετε δώσει σημασία στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε και στο αν ταιριάζουν στις ανάγκες και τον τύπο του δέρματός σας, τότε δεν αποκλείεται να εμφανίσετε σπυράκια.
Τα κορτιζονούχα φάρμακα δεν είναι φίλοι της ακμής, μιας και η κορτιζόνη είναι ο κατηγορούμενος της υπόθεσης. Όταν όμως σταματήσετε τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, η ακμή υποχωρεί και δεν έχετε κανένα λόγο ανησυχίας πια.
Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, που λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε ξανακούσει, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το άγχος, οι λιπαρές τροφές και φυσικά οι κλιματολογικές αλλαγές. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις επηρεάζουν τόσο τη ψυχολογία μας, όσο και την ακμή των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Αντίστοιχο ρόλο έχουν και οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, ενώ η ζέστη, η υγρασία και ο ιδρώτας προετοιμάζουν το έδαφος για τα μικρά ενοχλητικά σπυράκια.
Υπάρχουν τρεις τύποι ακμής.
Ξεκινώντας με τη φαγεσωρική ακμή είναι ίσως η πιο ήπια μορφή και εκδηλώνεται με τους λεγόμενους φαγέσωρες, τα μικρά σπυράκια, άσπρα ή μαύρα, ή μικρές κύστες που θυμίζουν κεφαλάκια μιας καρφίτσας. Από την άλλη, η βλατιδοφλυκταινώδης ακμή χαρακτηρίζεται ως μέτρια μορφή ακμής με μικρά κοκκινωπά σπυράκια με πύον. Τρίτη και πιο βαριά έρχεται η φλεγμονώδης ή κυστική ακμή, στην οποία εξακολουθούν να εμφανίζονται σπυράκια με πύον, αλλά προστίθενται και μεγάλες κύστες κάτω από το δέρμα, που είναι ικανές να δημιουργήσουν τα ενοχλητικά σημάδια.
Δυο πράγματα οφείλεται να προσέξετε αν θέλετε να περάσετε μια όσο πιο ανώδυνη ακμή γίνεται. Να ακολουθείτε τη φαρμακευτική αγωγή του γιατρού σας και φυσικά να μην τα πειράζετε καθόλου, για να μη μολυνθεί η περιοχή και να μη χρειαστεί να διώξετε τα σημάδια που μένουν μετά.
Η ρουτίνα της περιποίησης ενός προσώπου είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν αντιμετωπίζει προβλήματα ακμής. Το Α και το Ω είναι ο καλός καθαρισμός του προσώπου. Οι ενδείξεις «μη φαγεσωρογόνο» και «για επιδερμίδες με τάση ακμής» μπορούν να βοηθήσουν στο να επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις ανάγκες του δέρματος που πάσχει από ακμή.
Ευτυχώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα να καλύψετε τα ενοχλητικά σπυράκια και νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με τη βοήθεια μιας διορθωτικής κρέμας προσώπου με χρώμα. Χάρη σ’ αυτή θα καταφέρετε να σβήσετε τις ατέλειες από το πρόσωπό σας, θα ελέγξετε τη γυαλάδα και ταυτόχρονα θα ενυδατώσετε το δέρμα σας, κερδίζοντας ένα ματ αποτέλεσμα που διαρκεί.
Μη ξεγελαστείτε από τις ενδείξεις βελτίωσης που μπορεί να παρατηρήσετε στο δέρμα και το πρόσωπό σας. Συνεχίστε πιστά την καθημερινή περιποίηση, γιατί η ακμή κρύβει παγίδες, αφού συχνά επανεμφανίζεται στο διάστημα 4-6 εβδομάδων. Μη ξεχνάτε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να ακολουθείτε την αγωγή που σας έχει χορηγήσει προσωπικά για τις δικές σας ανάγκες.