fbpx
Logo White
Blog / Ιατρικές Συμβουλές / Τι είναι το μέλασμα;
User Icon Cart Icon0 Search Icon
κάρτα αγορών μερικό σύνολο: € 0
Καλάθι

Τι είναι το μέλασμα;

Τι είναι το μέλασμα;

Ο δερματολόγος κος Γεώργιος Μπίκος μας εξηγεί τι είναι το μέλασμα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το Μέλασμα (συν. Χλόασμα) αποτελεί μια καλοήθη πάθηση του δέρματος η οποία εμφανίζεται ως μια διάχυτη και κατά τόπους περιγεγραμμένη καφεοειδής ή γκριζωπή απόχρωση του δέρματος.
Είναι  χρόνια  δερματική  νόσος  η  οποία  εμφανίζεται  εντονότερη  τους  καλοκαιρινούς  μήνες  και  υποχωρεί  τους χειμερινούς.
Το Μέλασμα απαντάται 90% σε γυναίκες και περίπου το 80% αυτών ευρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία.

Εκλυτικοί και Επιβαρυντικοί παράγοντες:

–  η έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία (κυρίως UVA και UVB), αποτελεί τον κυριότερο εκλυτικό και επιβαρυντικό παράγοντα για το λόγο αυτό προτείνουμε χρήση
αντηλιακού προϊόντος.

–  τα φυσικά και τεχνητά οιστρογόνα και προγεστερόνη όπου ευρίσκονται αυξημένα κατά την εγκυμοσύνη (Melasma gravidarum) καθώς και στη συστηματική αγωγή αντισύλληψης
με χάπια.

–  λοιποί πιθανοί παράγοντες: οικογενειακό ιστορικό (50% των περιπτώσεων), υπερ- ή υποθυρεοειδισμός,  ηπατικές
δυσλειτουργίες (Melasma hepaticum), Φάρμακα (Melasma medicamentosum), καλλυντικά (Melasma cosmeticum).

Κλινική εικόνα:

Η υπερμελάχρωση αυτή του δέρματος εμφανίζεται σε περιοχές οι οποίες εκτίθενται στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι το πρόσωπο (μέτωπο, μύτη, ζυγωματικά), ο λαιμός, τοντεκολτέ καισπανιότερα οι εκτατικές επιφάνειες των άνω άκρων.

Θεραπεία:

Η θεραπεία του Μελάσματος είναι απαιτητική και πολλές φορές δύσκολη. Χρειάζεται η συμμόρφωση της ασθενούς καθ’ όλητη διάρκεια της αγωγής!
Ο θεράπων ειδικός δερματολόγος θα αποφασίσει ποια είναι η ιδανική θεραπεία αναλόγως της κάθε περιπτώσεως και των αναγκών αυτής.
Στο Μέλασμα υπάρχει πάντα η πιθανότητα της υποτροπής και επανεμφανίσεως των βλαβών.
Η ιδανική θεραπεία είναι συνδυαστική. Αυτό σημαίνει πως καλό είναι να πραγματοποιηθούν διαφορετικές θεραπείες σε διαδοχικές συνεδρίες.

Οι συμβουλές μου για εσάς:

–  Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο όλες τις εποχές του έτους! Ειδικά μεταξύ των ωρών 11:00-18:00 τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και 12:00-17:00 τους χειμερινούς.

–  Να εφαρμόζετε καθημερινά 30’ (τριάντα) λεπτά της ώρας πριν βγείτε από το σπίτι αντηλιακή κρέμα, ειδικά για την περιοχή του προσώπου, με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF). Εφόσον είστε εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία θα χρειαστεί να επαναλάβετε την προστασία με αντηλιακή κρέμα ανά 2-3 ώρες (πάντα λεπτό στρώμα!)

–  Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται να φοράτε μεγάλο καπέλο που να καλύπτει με σκιά το μέτωπο καθώς και μεγάλο μέρος του προσώπου σας.

–  Να είστε έτοιμη να πειθαρχήσετε στην ειδική φαρμακευτική αγωγή και εμπιστευθείτε τις θεραπείες που σας προσφέρει σήμερα η Δερματολογία.

‘’ Προτείνω το θεραπευτικό πρωτόκολλο που απαρτίζεται αρχικά από light Fractional για ανανέωση της επιδερμίδας και μετά το πέρας της αποθεραπείας (περίπου 2 εβδομάδες) μια συνεδρία όπου εφαρμόζονται peeling και μεσοθεραπεία με ειδικά σκευάσματα.
Με πειθαρχία και αισιοδοξία θα καταφέρουμε να απαλλαγείτε από το Μέλασμα που σας ταλαιπωρεί.’’

Πηγές:

* Dermatologie, Venerologie und Allergologie, Braun-Falco, 7. Auflage, Springer Verlag
* European Handbook of Dermatological Treatments,  Katsambas-Lotti-Dessionioti, 3. Edition, Springer

 

Μπίκος Γεώργιος

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Spots Free Cream
Spots Free Cream Spots Free Cream Spots Free Cream Spots Free Cream
White Elixir
White Elixir White Elixir White Elixir White Elixir

Related Posts

ΕΠΑνΕΚ επιχειρησιακό πρόγραμμα